Simplu, savuros și sănătos. Orezul brun cu creveți e perfect pentru o masă rapidă de prânz sau o cină mai consistentă.
Îl puteți prepara și în avans, adăugând creveții doar atunci când îl reîncălziți, ceea ce îl face perfect pentru meniul săptămânal.
250 grame orez brun
3 cârnați din carne de pui
o ceapă mică
½ ardei galben
½ ardei verde
½ ardei roșu
3 căței de usturoi
o linguriță boia afumată
½ inguriță cumin
o linguriță oregano uscat
½ linguriță sare
1/4 linguriță piper cayenne
o conservă de roșii decojite, cuburi (400 grame)
50 ml ulei de măsline
500 grame creveți decorticați
2 fire ceapă verde
pătrunjel proaspăt tocat
1 litru apă caldă
Cârnații de pui se taie în bucăți de 1,5 cm. Se călesc în ulei de măsline, adăugându-se ceapa și usturoiul tocate fin și ardeii grași tocați cubulețe.
Când legumele s-au călit se adaugă toate condimentele și orezul. Se lasă un minut, amestecând frecvent.
Se adaugă apoi conserva de roșii și apa caldă și se lasă să fiarbă la foc mic, până când orezul este fiert și apa este absorbită (în funcție de tipul de orez folosit, aproximativ 45-50 de minute). Dacă este necesar, se mai completează cu apă caldă.
Când orezul e fiert, se adaugă creveții decorticați. Se amestecă și se gătesc câteva minute, până devin roz și opaci (nu mai mult de 3-4 minute, ca să nu le schimbați textura).
Se stinge focul și se presară cu ceapă verde și pătrunjel proaspăt tocate.
E de preferat să folosiți creveți proaspeți, cruzi. Dacă însă folosiți preferți, le reduceți timpul de gătire și, dacă folosiți congelați, decongelați-i înainte, pentru a evita ca orezul vostru să ”băltească”.