Orzul, o cereală gustoasă şi sănătoasă, a intrat în casa noastră din nevoia de a varia banalul orez. L-am făcut simplu, fără multe alte ingrediente, ca să mă pot bucura de gustul lui. A ieşit perfect, cremos şi aromat.
250 grame orz integral
3 linguri ulei de măsline
un litru supă de pui
100 grame parmezan răzuit
o legătură busuioc proaspăt
1/2 linguriță sare
1/4 linguriță piper măcinat
Orzul se pune la înmuiat peste noapte (acest lucru va reduce timpul de fierbere). Se scurge bine înainte de a îl folosi.
Se topeşte untul într-o cratiţă. Se căleşte orzul câteva minute, până devine auriu.
Se adăugă supa, se pune capacul şi se lasă să fiarbă la foc mic până lichidul e absorbit şi boabele sunt fierte (aproximativ 50 de minute). Dacă lichidul a scăzut, dar orzul nu e fiert suficient se mai poate adăuga în completare supă sau apă fierbinte.
Când orzul a fiert se stinge focul, se adaugă parmezanul răzuit, busuiocul tocat, sarea şi piperul.
Se serveşte cald.
Există mai multe tipuri de orz, eu am ales forma cea mai sănătoasă, orzul integral, care, deşi necesită înmuiere prealabilă şi un timp de fierbere mai îndelungat, nefiind prelucrat, păstrează toate substanţele nutritive (deloc puţine).
Pentru că mi se pare foarte săţios, l-am introdus la categoria de preparate de sine stătătoare, deşi poate fi şi o excelentă garnitură la un preparat din carne.