Nu aş putea exact să vă spun originea acestei reţete, cert este că am văzut-o într-un restaurant cu specific italian şi am încercat să o reproduc parţial, adaptând-o după gustul meu. Asocierea creveţilor cu fasolea albă este specifică bucătăriei italiene populare şi, oricât de sceptică am fost la început, s-a dovedit a fi genială.
500 grame creveți decorticați
2 conserve X 400 grame fasole roșie, fiartă
o conservă X 400 grame roșii decojite, tocate
o lingură pastă de tomate
50 ml ulei de măsline
5 căței de usturoi
2 ardei chili uscați
o linguriță boia afumată
2 frunze dafin
250 ml supă de pui
o legătură pătrunjel proaspăt tocat
1/2 linguriță sare
1/2 linguriță piper măcinat
Trei căţei de usturoi şi ardeii chilli tocaţi, împreună cu frunzele de dafin, se călesc un minut în 25 ml de ulei încins.
Se adaugă roşiile din conservă, zdrobite şi pasta de tomate şi se dă într-un clocot.
Fasolea din conservă se spală bine, se scurge şi se pune peste roşii, împreună cu supa de pui. Se lasă să fiarbă până se îngroaşă (10-15 minute).
Între timp, creveţii curăţaţi şi uscaţi se marinează în restul de ulei de măsline, cu 2 căţei de usturoi tocaţi şi boiaua afumată. Când fasolea e fiartă se adaugă creveţii. Se mai lasă 1-2 minute, până aceştia sunt roz şi făcuţi, se adaugă sarea, piperul şi pătrunjelul tocat şi se stinge focul.
Se serveşte cu pâine prăjită.
Mi-a plăcut mai mult ideea de fasole roşie decât albă, pentru acest preparat, pe care am îmbogăţit-o cu sos de roşii, usturoi, chilli, boia şi dafin.
Mâncărica e foarte gustoasă, un pic picantă, şi poate fi servită şi rece, a doua zi.