Deja îmi cunoaşteţi pasiunea pentru paste proaspete (mulţumesc maşinuţei Imperia), pe care încerc să le combin cu diverse sosuri, cât mai rapid de făcut. Aşa că, în timp ce fierbeţi pastele, nu e nimic mai uşor de preparat decât un sos cremos şi fin cu şofran, în care aruncaţi câţiva creveţi. Pentru că asta înseamnă pastele până la urmă, nu? O masă de pregătit în 15 minute, dar ale cărei arome să vă bucure şi să vă surprindă întocmai ca ale unui preparat elaborat.
250 grame tagliatelle proaspete
250 grame creveţi decorticaţi
1/4 linguriţă fire de şofran
50 ml vin alb sec
400 ml smântână dulce pentru gătit
25 grame unt
1/4 linguriţă sare
1/4 linguriţă piper alb măcinat
Şofranul se pune la înmuiat în vin şi se lasă să infuzeze.
Creveţii curăţaţi se călesc în unt 2-3 minute, până devin roz. Se adaugă smântâna dulce şi se dă într-un clocot.
Se strecoară şofranul, iar vinul infuzat se adaugă în smântână. Se potriveşte de sare.
Între timp, tagliatellele proaspete se fierb 2-3 minute în apă clocotită. Se scurg şi se adaugă peste creveţi şi smântână. Se mai lasă un minut şi se opreşte focul.
Se lasă să se răcorească 2-3 minute înainte de a le servi.
Preparatul se poate pregăti şi cu alt tip de paste, fettucine sau chiar spaghetti, proaspete sau uscate.