Salata tabouleh cu muuult pătrunjel, bulgur și rodie este una dinre preferatele copiilor mei. Deși nu ai spune că ceva atât de sănătos și verde poate fi pe gustul unor prichindei, la noi se face de câteva ori pe lună cu mare succes.
1/2 cană bulgur sau cous cous
3 legături mari de pătrunjel
o legătură de ceapă verde
15-20 frunze de mentă proaspătă
o roșie mai măricică sau 12-15 roșii cherry
o rodie (opțional)
ulei de măsline extravirgin
o lămâie
sare
Bulgurul se pune la fiert în apă cu puțină sare. În mod normal, în funcție de granulație, la o parte de bulgur se folosesc cam două părți de apă și se fierbe 7 minute, până se absoarbe apa. Se întinde pe o farfurie să se usuce și să se răcească bine înainte de a fi amestecat cu restul ingredientelor.
Dacă folosiți cous cous, respectați indicațiile de pe pachet (de regulă, se fierb o parte cous cous și o parte apă). La fel, se răcește bine.
Pătrunjelul, ceapa verde și menta se spală și se scurg foarte bine de apă. Se toacă mărunt și se amestecă cu bulgurul rece.
Roșiile se taie și se scurg de zeamă și de semințe. Pulpa lor se taie foarte mărunt și se adaugă peste restul ingredientelor.
Se asezonează cu ulei de măsine extravirgin, sare și zeamă de lămâie, după gust.
La final, se adaugă semințele unei rodii coapte.
Se recomandă răcirea 2-3 ore înainte de a fi servit.
Deși rețeta se poate face și cu bulgur și cu cous cous, eu prefer prima variantă. Nu numai pentru că este mai sănătos, ci și pentru că are o textură mai plăcută.
În mod tradițional, rodia nu are ce căuta în tabouleh, dar celor mici le place mult și m-am obișnuit și eu cu ea atât de tare în această combinație, încât nu aș mai face fără. Singura recomandare este să fie bine coaptă.