Dacă încă nu aţi descoperit cartofii dulci, ar fi cazul să o faceţi. Nu doar pentru calităţile lor nutritive sau pentru a înlocui banalul piure de cartofi, ci şi pentru gustul deosebit. Piureul de cartofi dulci complimentează orice bucată de carne, mai ales dacă e asezonată cu condimente orientale (recunosc, este o afirmaţie subiectivă, dar...reţeta mea, gustul meu ).
2 cartofi dulci mari (~800 grame)
50 ml ulei de măsline
50 grame unt (opțional)
200 ml smântână dulce
1/4 linguriță sare
Cartofii dulci se curăţă şi se taie cuburi.
Se pun într-o tavă, într-un singur strat, pe hârtie de copt şi se stropesc cu ulei de măsline. Se coc la 180°C timp de aproximativ 30 de minute sau până când furculiţa intră uşor în ei.
Când s-au copt se amestecă cu smântână dulce (şi untul, dacă puneţi) şi se pasează fin cu ajutorul unui blender.
Se potriveşte piureul de sare.
Se serveşte cald.
Piureul din cartofi copţi îşi concentrează mult mai bine aromele decât atunci când sunt fierţi la aburi sau în apă.
Pentru că piureul meu a acompaniat o raţă cu sos Marsala (destul de onctuos), nu am mai simţit nevoia să pun şi unt în el, dar voi o puteţi face, dacă vreţi.
Dacă vă rămâne pentru a doua zi, îl puteţi încălzi la cuptorul cu microunde, cu puţină smântână dulce şi este la fel ca în momentul preparării.