Pentru că îmi place foarte mult raţa încerc să variez reţetele astfel încât să nu ne plictisim. Această reţetă a lui Jamie Oliver mi-a rămas în suflet, cele 5 condimente chinezeşti rămânând, pentru mine, condimentarea perfectă a raţei. Sosul Marsala, bogat şi onctuos, se combină perfect cu sosul dulce acrişor de fructe de pădure.
Pentru rață
o rață întreagă (~2 kg)
o clementină
2 lingurițe amestec 5 condimente chinezești
6 frunze dafin
o linguriță sare
1/2 linguriță piper măcinat
Pentru sosul Marsala
o căpățână de usturoi
2 morcovi
2 cepe roșii
3 linguri făină
100 ml vin de Marsala
1 litru supă de pui
Pentru sosul de fructe de pădure
500 grame fructe de pădure
2 mere
150 grame zahăr brun
1 rulou scorțișoară
Pentru sosul de fructe de pădure se curăţă merele şi se taie cuburi mici. Se pun într-o crăticioara împreună cu restul ingredientelor şi un strop de apă. Se fierbe sosul la foc mic până când fructele sunt foarte moi (aproximativ 20 de minute).
Raţa se curăţă de grăsimea în exces. Pielea de pe piept şi pulpe se crestează în diagonală cu un cuţit ascuţit, având grijă să nu tăiem şi carnea. Se condimentează la exterior şi la interior cu sare, piper şi 5 condimente.
Clementina se taie în două şi se introduce, împreună cu frunzele de dafin, în cavitatea raţei. Se leagă pulpele, se aşază raţa într-o tavă şi se dă la cuptorul preîncălzit la 180°C timp de o oră şi 40 de minute.
După acest timp, se ridică raţa şi se scurge aproape toată grăsimea lăsată. Se pun în tavă morcovii tăiaţi fâşii, cepele tăiate în patru şi căpăţâna de usturoi tăiată în două. Rața se aşază înapoi în tavă, pe patul de legume şi se dă iar la cuptor 40 de minute sau până când este frumos rumenită şi carnea se desprinde uşor de pe os.
Când raţa e gata se scoate şi se pune deoparte. Legumele şi sucul rămas în tavă se amestecă cu 3 linguri de făină şi se pasează cu un blender vertical. Se pun într-o crăticioară, se adaugă vinul de Marsala şi se fierbe la foc mare 1-2 minute, până când alcoolul se evaporă. Se adaugă supa de pui şi se fierbe totul aproximativ 15 minute, până când sosul se îngroaşă.
Se strecoară şi se îndepărtează grăsimea care se ridică la suprafaţă.
Se serveşte raţa cu cele două sosuri.
În lipsa vinului de Marsala puteţi folosi şi Lacrima lui Ovidiu.
Piureul de cartofi dulci, pe care l-am avut ca garnitură, a completat perfect o masă cu adevărat "gourmet".