Să prepare o friptură de vită moale şi gustoasă este, pentru multă lume o încercare grea sau o misiune înfricoşătoare. În realitate, dacă ţinem cont de câteva reguli şi, desigur, dacă folosim o bucată de carne de bună calitate, lucrurile sunt foarte simple. Dacă respectaţi paşii de mai jos veţi obţine, garantat, cea mai moale şi suculentă friptură posibilă!
o bucată mușchiuleț vită/vițel (~1,3-1,5 kg)
1/2 linguriță sare
1/4 linguriță piper măcinat
2 morcovi
2 cepe
2 cartofi
3 linguri ulei de măsline
Sfaturi utile:
- scoateţi carnea de la frigider cu 60 de minute înainte de a o prepara, astfel încât să ia temperatura camerei
- când faceţi friptură, sigilaţi bucata de carne pe toate părţile înainte de a o băga la cuptor; astfel toate sucurile cărnii vor rămâne în interior pe perioada coacerii
- puneţi bucata de carne pe un pat de legume (puteţi folosi ce aveţi prin cămară), astfel încât să nu se usuce pe fund şi să păstraţi umiditatea în cuptor
- folosiţi următoarele repere de coacere, la 1 kg de carne, ţinut la cuptor la temperatura de 200°C:
- pentru o friptură în sânge: 35-45 de minute, până termometrul de carne arată 55-60°
- pentru o friptură medium făcută: 45-55 de minute, până termometrul de carne arată 65-70°C
- pentru o friptură bine făcută: 55-65 de minute, până termometrul de carne arată 75°C.
- întotdeauna lăsaţi friptura 30 de minute acoperită după ce o scoateţi de la cuptor; oricât de tare vă grăbiţi sau oricât de foame vă e, carnea trebuie să se odihnească iar sucurile din ea să se aşeze. Ca să treacă timpul mai uşor puteţi deschide o sticlă de vin.
- luați-vă un termometru de carne. Oricâtă experiență ați avea.
Cuptorul se preîncălzeşte la 200°C.
Muşchiul de vită se curăţă de pieliţă, fără a înlătura însă porţiunile cu grăsime de pe el. Se condimentează cu sare și piper și se lasă 30-60 de minute la temperatura camerei înainte de a ne apuca să îl preparăm.
Pentru că bucata noastră de carne a fost foarte mare (1,5 kg) am legat-o cu sfoară pentru a obţine o formă regulată. Puteţi sări peste etapa asta, dar noi am folosit din ea şi a doua zi, la sandwich-uri şi forma circulară a ajutat.
Într-o tigaie se pune uleiul de măsline la încins. Carnea se prăjeşte pe toate părţile, până devine maro-aurie, pentru a sigila toate sucurile în interior.
Legumele se curăţă şi se taie bucăţi. Se pun într-o tavă în strat uniform şi se aşază bucata de carne deasupra. Se toarnă apa sau vinul şi se dă la cuptor.
Pentru că doream o friptură medium-bine făcută, am lăsat-o aproximativ 55 de minute, până termometrul de carne a arătat, în interiorul părţii cele mai groase, 65°C. Voi vă ghidaţi după reperele de mai sus şi o faceţi cum doriţi.
Se scoate de la cuptor, se pune pe un platou, se înveleşte cu folie de aluminiu şi cu un prosop şi se lasă 30 de minute să se odihnească.
Se taie felii şi se serveşte.
Ştiu că puriştii vor sări în capul meu însă da, există oameni care nu vor să vadă sânge în farfurie şi doresc o vită well done. O blasfemie! :). Inclusiv eu am gătit-o acum mai mult, pentru că am dat şi unor copii mici, cu vârsta de un an, să mănânce din ea, iar prezenţa cărnii crude nu era oportună.
Noi am avut ca garnitură o vinegretă de ceapă roşie, cartofi copţi la cuptor şi morcovi cu ghimbir.