Când tu ai în plan pentru cină somon la cuptor și copilul dă comandă de burgeri, nu ai de ales decât să te conformezi. Desigur, pentru că mama are ultimul cuvânt, burgerii sunt de somon, iar copilul e fericit.
700 grame file de somon proaspăt
4 linguri pesmet panko
o ceapă roșie
4 linguri de muștar
2 linguri de maioneză
1/2 linguriță sare
1/4 linguriță piper
2 linguri zeamă de lămâie
o lingură coajă rasă de lămâie
8 chifle
Pentru sos
400 grame iaurt grecesc
8 castraveți murați în oțet
o legătură de mărar
File-urile de somon se curăță de piele și de oase, dacă e cazul. Se toacă (nu foarte păstos) cu blenderul sau, de preferat, cu cuțitul.
Se amestecă cu ceapa roșie tocată fin, muștar, maioneză, sare, piper, zeamă și coajă de lămâie.
Se împarte compoziția în 8 bucăți egale, care se modelează sub formă de chiftele de burgeri.
Se dau chiftelele prin pesmet panko și se prăjesc într-o tigaie grill bine încinsă, pe care am pus o hârtie de copt. Se coc aproximativ 3 minute pe fiecare parte.
Pentru sos, se amestecă iaurtul cu mărarul și castraveții murați tocați.
Chiftelele de burger se pun în chifle tăiate în două, cu sos de iaurt deasupra.
Pentru că i-am pegătit seara, ad-hoc și nu aveam timp la dispoziție, eu am făcut pentru ei și chifle rapide, în 40 de minute. Puteți folosi orice chifle vă plac în mod normal la burgeri.
Topping-ul poate fi mai bogat (ceapă roșie sau murată, roșii, maioneză ș.a.). Fiind pregătiți pentru cină și somonul deja consistent, noi am optat pentru un sos simplu și mai light, care mi s-a părut perfect în această combinație.