Căutând o idee pentru un risotto în aromele toamnei, m-am gândit că nimic nu s-ar potrivi mai bine decât clasica şi delicioasa combinaţie dintre brânză cu mucegai albastru şi pere. Am ales gorgonzola şi am obţinut un risotto superb, cremos şi foarte gustos, încununat de textura crocantă a bucăţilor de pere.
250 grame orez Arborio (sau alt orez pentru risotto)
1/2 ceapă tocată
150 grame brânză Gorgonzola
2 pere decojite, tăiate cuburi mai mari
2 linguri ulei de măsline
50 ml vin alb sec
750 ml apă fierbinte, sărată
50 grame parmezan ras
30 grame unt
sare după gust
Ceapa tocată se căleşte în uleiul de măsline încins, aproximativ 3 minute.
Se adaugă orezul şi se mai căleşte un minut, până devine translucid.
Se adaugă vinul alb şi se lasă până se evaporă. Când vinul e evaporat se adaugă, treptat, apa fierbinte, cât să acopere orezul. Când apa e absorbită se mai adaugă câte puţină, având grijă, de fiecare dată, să fie fierbinte. Se continuă procedeul până când orezul e fiert.
Când orezul e fiert se adaugă gorgonzola şi se amestecă până se topeşte.
Se stinge focul şi se adaugă perele tocate, parmezanul, untul şi sare după gust.
Se serveşte imediat.
Perele trebuie să fie coapte, dar ferme.
Eu am folosit pere Abate, care îşi păstrează textura.