Marinat înainte de gătire în zeamă de lămâie şi pus la cuptor la foc iute pe un pat de legume delicioase, somonul îşi păstrează gustul senzaţional (pe care îl împrumută şi legumelor de dedesubt) şi suculenţa.
1 kg file de somon
o lămâie
500 grame broccoli
2 dovlecei
3 cartofi
2 morcovi
300 grame ciuperci Champignons
4 linguri ulei de măsline
50 grame unt
sare și piper după gust
Peştele se spală, se usucă cu şervete de bucătărie şi se porţionează. Se presară cu sare şi piper, se stoarce deasupra zeama de la o lămâie, se acoperă cu o folie de plastic şi se dă la frigider, până pregătim legumele.
Cartofii se taie cuburi și morcovii rondele. Se pun la fiert în apă clocotită până când sunt moi, dar nu zdrobiţi.
Broccoli se spală şi se desface în bucheţele. Se pune la fiert în apă clocotită 5 minute. Se scurge şi se pune deoparte.
Dovleceii se taie semilună. Se călesc în două linguri de ulei de măsline, până sunt făcuţi.
Ciupercile se curăţă şi se taie în două sau patru, în funcţie de mărime. Se călesc în două 2 linguri de ulei de măsline, până se evaporă tot lichidul pe care îl lasă.
O tavă se unge cu unt. Se aşază legumele şi se presară sare. Se pun deasupra bucăţile de somon.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 200°C timp de 20 de minute. Se serveşte cald.
Somonul cu legume este şi un preparat baby friendly, potrivit pentru perioada de diversificare a bebeluşilor. În acest caz, este recomandat să folosiţi un somon sălbatic, de captură.