De când sunt fericita posesoare a unei maşini de făcut paste, am căutat să experimentez tot felul de combinaţii care să ţină pasul cu producţia de tagliatelle şi fetuccine (primul accesoriu al maşinii). De departe preferatele mele, tagliatellele îmi plac în special cu sosuri albe cremoase. Combinaţia cu somon afumat este gustoasă, rapidă şi cu ingrediente puţine...opţiunea perfectă pentru o cină în timpul săptămânii.
250 grame tagliatelle proaspete
400 ml smântână dulce de gătit
100 ml smântână fermentată
100 grame somon afumat
50 ml vin alb sec
2 căţei de usturoi
25 grame unt
2 linguri pătrunjel verde tocat
sare după gust
piper proaspăt măcinat după gust
Pentru fierberea tagliatellelor se pun la fiert 3 litri de apă sărată. Când apa clocoteşte se adaugă pastele. Se fierb conform indicaţiilor de pe pachet. Pastele proaspete au, în medie, timp de fierbere între 2-4 minute. Pe cele făcute de mine, în casă, le fierb 2 minute.
Între timp, într-un wok sau o cratiţă, se călesc căţeii de usturoi tocaţi, în unt.
Se adaugă somonul afumat, tăiat fâşii, şi vinul alb. Se lasă să se evapore alcoolul la foc mare şi se adaugă smântâna dulce şi cea fermentată.
Când începe să fiarbă se adaugă pastele fierte şi scurse bine. Se amestecă, se adaugă sare şi piper după gust (aveţi grijă la cât e de sărat somonul) şi pătrunjelul tocat.
Se opreşte focul.
Se serveşte imediat.
Se pot folosi şi alte tipuri de paste, după gust (fettuccine, penne s.a.).